Dietetyka – studia II stopnia

Wyższa Szkoła Zdrowia zaprasza do studiowaniu na kierunku dietetyka na poziomie magisterskim. Studia trwają 2 lata (4 semestry), odbywają się w formie zaocznej oraz dziennej.

Żywienie stanowi jedną z najważniejszych potrzeb człowieka. To, co jemy, wpływa na nasz organizm i funkcjonowanie w świecie. Co zatem należy jeść, a czego unikać, by być zdrowym? Ile jest prawdy w słowach „jesteś tym, co jesz”? Skąd się biorą takie choroby jak otyłość czy nadwaga i jak ich uniknąć, a jak leczyć? Do jakich chorób może doprowadzić nieleczona otyłość? Są to pytania, które zadaje sobie wielu ludzi. Wraz z rozwojem cywilizacji rośnie poziom życia i co za tym idzie, świadomość społeczeństwa. W ostatniej dekadzie obserwuje się niezwykle dynamiczny rozwój dietetyki, stąd ogromne zapotrzebowanie na profesję dietetyka, na specjalistów, którzy będą potrafili odpowiedzieć na powyższe pytania oraz wiele innych.

Studiując, zdobędziesz dokładną wiedzę na temat funkcjonowania organizmu ludzkiego na poziomie genów czy komórek. Zrozumiesz zasady dziedziczenia i poznasz cechy chorób genetycznych. Dowiesz się, jakie są zasady zdrowego żywienia osób w konkretnych warunkach środowiskowych czy żywienia sportowców – w zależności od rodzaju wykonywanego sportu. Zdobędziesz wiedzę na temat zaburzeń odżywiania, interakcji leków z żywnością oraz procesów i metod technologicznych stosowanych w produkcji żywności. Dowiesz się, jak pomagać osobie chorej, uzależnionej czy mającej problemy na poziomie psychologicznym. Pokażemy Ci metody badań laboratoryjnych oraz ich istotę w rozpoznawaniu, monitorowaniu, rokowaniu i profilaktyce różnych zaburzeń.

Zadbamy zarówno o teoretyczny, jak i praktyczny aspekt nauczania – oprócz poszerzania i utrwalania swojej wiedzy, rozwiniesz i zdobędziesz nowe umiejętności. U nas nauczysz się przeprowadzać wywiad żywieniowy, udzielać porad dietetycznych na poziomie grupowym oraz indywidualnym. Dowiesz się, jak oceniać, planować i wdrażać odpowiednie postępowanie żywieniowe dostosowane do potrzeb zdrowych i chorych (na różne jednostki chorobowe) osób dorosłych w różnym wieku – również w podeszłym. Nauczysz się oceniać wartość odżywczą jadłospisów i oznaczać zapotrzebowanie na składniki odżywcze w zależności od konkretnego przypadku. Będziesz potrafił określić jakość żywności i stopień jej bezpieczeństwa ze względu na przechowalnictwo oraz obróbkę technologiczną.

Studiując u nas dowiesz się, jak należy rozmawiać z pacjentami i ich rodzinami. Jakie trudności możesz napotkać w komunikacji. Pokażemy Ci, jak być nie tylko wysoko wykwalifikowanym specjalistą, ale również człowiekiem empatycznym, kierującym się zasadami etyki i potrafiącym pracować zarówno samodzielnie, jak i z innymi ludźmi.

Dzięki profesjonalnemu zapleczu oraz wysoko wykwalifikowanej kadrze naukowej zapewnimy Ci naukę na najwyższym poziomie.

Swoja pasję będzie mógł rozwijać w kole naukowym Dietetyka WSZ.

Przewiń do góry