Dietetyka - co po studiach
Według definicji Międzynarodowej Organizacji Pracy dietetyk jest specjalistą z zakresu wielu dziedzin, który zajmuje się planowaniem, nadzorowaniem i wdrażaniem diety leczniczej w szpitalach i zakładach żywienia zbiorowego oraz profilaktyka i leczeniem chorób dietozależnych.
Absolwent studiów II stopnia na kierunku dietetyka jest przygotowany do prowadzenia własnej działalności gospodarczej w wyżej wymienionym zakresie, a także do podjęcia pracy zawodowej w:
- publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej,
- poradniach dietetycznych,
- zakładach żywienia zbiorowego,
- zakładach dostarczających pożywienie do szpitali i innych placówek zbiorowego żywienia (catering),
- organizacjach konsumenckich,
- placówkach sportowych,
- i innych (w zależności od rodzaju dodatkowych kwalifikacji).
Ukończenie studiów magisterskich na kierunku dietetyka daje możliwość kontynuacji kształcenia na studiach doktoranckich lub studiach podyplomowych.