Dietetyka - co po studiach?
Jako absolwent dietetyki możesz OTWORZYĆ WŁASNY GABINET DIETETYCZNY lub podjąć pracę zawodową w:
- publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej,
- zakładach żywienia zbiorowego i zakładach dostarczających pożywienie do szpitali i innych placówek zbiorowego żywienia (catering),
- organizacjach konsumenckich,
- placówkach sportowych,
- w szkolnictwie – po ukończeniu specjalności nauczycielskiej (zgodnie ze standardami kształcenia przygotowującego do wykonywania zawodu nauczyciela).
Jako absolwent kierunku dietetyka zyskujesz:
- wykształcenie i przygotowanie zawodowe z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz technologii przygotowywania potraw,
- wiedzę i umiejętności do planowania racjonalnego żywienia dla różnych grup ludności, planowania i przygotowywania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet zgodnie z obowiązującą klasyfikacją,
- przygotowanie do oceny stanu odżywienia, sposobu żywienia i rozpoznawania niedożywienia,
- przygotowanie do zapobiegania chorobom dieto-zależnym, a także oceny wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia,
- przygotowanie do kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania oraz produkcji potraw zgodnie z zasadami systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (Hazard Analyzes Critical Control Points – HACCP),
- wiedzę i umiejętności do oceny wpływu choroby na stan odżywienia i wpływu żywienia na wyniki leczenia chorób,
- przygotowanie do organizowania żywienia indywidualnego, zbiorowego i leczniczego dostosowanego do wieku i stanu zdrowia pacjentów oraz prowadzenia edukacji żywieniowej,
- przygotowanie ogólne i zawodowe obowiązujące w ochronie zdrowia.