Wyzsza Szkola Zarzadzania

DIETETYKA

Studia I i II stopnia
Wyzsza Szkola Zarzadzania

FIZJOTERAPIA

Studia jednolite magisterskie

Wyzsza Szkola Zarzadzania

KOSMETOLOGIA

Studia I i II stopnia

Wyzsza Szkola Zarzadzania

Konkurencyjni na rynku pracy
- zwiększenie kompetencji studentów kosmetologii
Wyższej Szkoły Zdrowia w Gdańsku

Projekt dofinansowany z Funduszy Europejskich w ramach umowy POWR.03.01.00-00-K409/16

Wyzsza Szkola Zarzadzania

Praktycznie dla zdrowia - rozwój kompetencji zawodowych
w ramach zintegrowanych programów kształcenia
w Wyższej Szkole Zdrowia w Gdańsku.

Projekt dofinansowany z Funduszy Europejskich w ramach umowy POWR.03.05.00-00-ZR07/18-00

Wyzsza Szkola Zarzadzania

DIETETYKA

Studia I i II stopnia

Wyzsza Szkola Zarzadzania

FIZJOTERAPIA

Studia jednolite
magisterskie

Wyzsza Szkola Zarzadzania

KOSMETOLOGIA

Studia I i II stopnia

Wyzsza Szkola Zarzadzania

Konkurencyjni na rynku pracy
- zwiększenie kompetencji
studentów kosmetologii
Wyższej Szkoły Zdrowia
w Gdańsku

Projekt dofinansowany z Funduszy Europejskich
w ramach umowy POWR.03.01.00-00-K409/16

Wyzsza Szkola Zarzadzania

Praktycznie dla zdrowia
- rozwój kompetencji zawodowych
w ramach zintegrowanych
programów kształcenia
w Wyższej Szkole Zdrowia
w Gdańsku.

Projekt dofinansowany z Funduszy Europejskich
w ramach umowy POWR.03.05.00-00-ZR07/18-00

Dietetyka – studia I stopnia (licencjackie)

Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku serdecznie zaprasza na kierunek Dietetyka na poziomie licencjackim. Prowadzimy 3-letnie studia w formie dziennej i zaocznej. Kończąc u nas studia, uzyskasz dyplom licencjata.

Światowa Organizacja Zdrowia podaje, że obecnie cierpiących na otyłość jest ponad 400 mln dorosłych, na nadwagę – około 1,6 mld. Dodatkowo otyłość klasyfikuje się do pierwszej dziesiątki chorób – czynników ryzyka, przyczyniających się do wzrostu liczby zgonów. Z tego względu są one nazywane plagą XXI wieku.

Głównymi przyczynami zachorowalności są: niewłaściwy sposób żywienia, w tym przejadanie się, brak dbałości o dobry skład pożywienia, jedzenie niedokładne i w pośpiechu, oraz styl życia: brak ruchu i nadmiar stresu.
Jak zatem należy się odżywiać, by pozostać zdrowym i pełnym energii? Jak pomóc osobie, która już cierpi na tego typu choroby? Odpowiedzi może udzielić dietetyk – specjalista mający wiedzę na temat prawidłowego żywienia, znający zasady działania ludzkiego ciała i jednocześnie mający predyspozycje terapeutyczne.

Zakładane efekty uczenia się mają na uwadze pacjenta nie tylko pod względem fizycznym, ale również psychologicznym. Studiując dietetykę, dowiesz się, jak działa ludzki organizm i jakie procesy w nim zachodzą. Nauczysz się układać odpowiednio dobrane diety zarówno dla chorego, jak i zdrowego człowieka z uwzględnieniem jego cech genetycznych, nietolerancji pokarmowych, alergii, stylu życia i prywatnych preferencji. Zdobędziesz wiedzę na temat projektowania i prowadzenia procesów technologicznych stosowanych w produkcji żywności. Poznasz metody ocen żywienia i sposobu odżywiania młodzieży, osób dorosłych, w podeszłym wieku, kobiet w ciąży, osób uprawiających różne dyscypliny sportowe oraz w różnych warunkach środowiskowych. Dowiesz się także, jak powinna wyglądać komunikacja z pacjentem (oraz jego rodziną), na co należy zwrócić uwagę i czym się kierować podczas rozmowy.

W ciągu trzech lat studiów nabędziesz wielu nowych umiejętności – między innymi nauczysz się przeprowadzać wywiad żywieniowy, udzielać porad indywidualnych oraz grupowych, obsługiwać i wykorzystywać specjalne urządzenia przeznaczone do identyfikacji wybranych składników żywności i sporządzania potraw. Będziesz potrafił zaplanować i wdrożyć odpowiednie postępowanie żywieniowe w celu zapobiegania chorobom dietozależnym oraz ich leczenia. Poznasz także zasady interakcji leków z żywnością.

Jako Uczelnia o profilu praktycznym, kładziemy duży nacisk na zajęcia praktyczne oraz praktyki zawodowe. Posiadamy zaplecze dydaktyczne, które pozwoli zapewnić jak najlepsze zdobycie niezbędnych umiejętności, oraz wysoko wykwalifikowaną kadrę, do której zaliczają się czołowi trójmiejscy specjaliści.

Studiuj dietetykę – pozwól nam pokazać, jak pomagać ludziom.
Swoja pasję będzie mógł rozwijać w kole naukowym Dietetyka WSZ.

⭐️⭐️REKOMENDACJE ⭐️⭐️
“Było to dla mnie nowe doświadczanie nigdy nie pracowałem na kuchni. Poziom wiedzy i zarządzania kucharzami szefa kuchni był dla mnie imponujący, to on miał zimną głowę kiedy w jednym momencie trzeba było wydać około 30 posiłków prawie jednocześnie. Dużo rozmawialiśmy o problemach marnowania żywności w Polsce i na Świcie oraz o prawidłowym sposobie odżywiania wśród polskiego społeczeństwa. Nie spodziewałem się że w tak krótkim czasie będę mógł się tak wiele dowiedzieć, nauczyć i w praktyczny sposób wykorzystać. Naprawdę szczerze polecam i jeśli będę miał jeszcze praktyki w restauracji to na pewno tam wrócę.”
-Karol, student dietetyki, który odbył praktykę zawodową w Browarze Miejskim Sopot dzięki nawiązanej współpracy z Biurem Karier Uczelni.

WYKŁADOWCY CELE KSZTAŁCENIA CO PO STUDIACH CZAS TRWANIA STUDIÓW OPŁATY PROGRAM STUDIÓW EFEKTY UCZENIA SIĘ PRAKTYKI ZAWODOWE
Cofnij

WSZ na Facebooku